Læs om tilsynet med sociale tilbuds økonomi. Find information om indholdet i det økonomiske tilsyn og om kravene til tilbuddenes indberetning.
Link kopieret
Indhold
Socialtilsynet fører tilsyn med sociale tilbuds driftsøkonomi. Formålet med det økonomiske tilsyn er helt overordnet at sikre, at landets sociale tilbud drives økonomisk forsvarligt og i overensstemmelse med lovgivningen. Det økonomiske tilsyn skal sikre, at midlerne anvendes korrekt og til gavn for de borgere, der modtager støtte i tilbuddene.
Tilsynet med tilbuddenes økonomi sker som led i tilbuddenes godkendelse og i forbindelse med det løbende driftsorienterede tilsyn. Det er en betingelse for det enkelte tilbuds godkendelse og for opretholdelse af godkendelsen, at tilbuddet efter en samlet vurdering har den fornødne økonomiske kvalitet.
Socialtilsynet vurderer sociale tilbuds økonomiske kvalitet med afsæt i følgende tre kriterier:
Om tilbuddet er økonomisk bæredygtigt
Om tilbuddets økonomi giver mulighed for den fornødne kvalitet i tilbuddet i forhold til prisen og tilbuddets målgruppe
Om der er gennemsigtighed i tilbuddets økonomi.
I forbindelse med det økonomiske tilsyn sammenholder socialtilsynet tilbuddets økonomiske forhold med den socialfaglige vurdering af tilbuddets kvalitet. Det gør vi for at vurdere, om der er sammenhæng imellem tilbuddets pris og kvalitet. Hvis vi vurderer, at tilbuddet er uforholdsmæssigt dyrt, skriver vi det i den del af tilsynsrapporten, som offentliggøres på Tilbudsportalen.
Faser i det økonomiske tilsyn
Socialtilsynets økonomiske tilsyn med sociale tilbud er inddelt i tre faser:
Godkendelse af tilbuddenes budgetter i perioden 1. oktober til 31. marts.
Gennemgang og kontrol af tilbuddenes årsrapporter og nøgletal i perioden 1. maj til 1. oktober.
Løbende driftsorienteret tilsyn med tilbuddenes økonomiske kvalitet. Dette foregår hele året og sideløbende med det socialfaglige tilsyn.
Tilbuddenes ansvar
Socialtilsynet baserer vurderingen af de sociale tilbuds økonomiske kvalitet på oplysninger fra tilbuddene. Tilbuddene er derfor forpligtede til af egen drift at indberette oplysninger til brug for socialtilsynets økonomiske tilsyn.
Tilbuddene skal som minimum indberette følgende fire oplysninger til socialtilsynet:
Årsbudget (inklusive koncernnote for tilbud, som indgår i en koncern eller en koncernlignende konstruktion)
Årsrapport med nøgletal
Årsregnskab og revisionspåtegning (private tilbud)
Den kommunale eller regionale revisionsberetning (offentlige tilbud)
Hvis socialtilsynet vurderer, at disse oplysninger ikke er tilstrækkelige, kan vi efter en konkret vurdering anmode om supplerende oplysninger.
Tilbuddenes oplysningspligt omfatter også oplysninger om eventuelle væsentlige ændringer i forhold til de oplysninger, der lå til grund for godkendelsen.
Afgrænsning af socialtilsynets økonomiske tilsyn
Socialtilsynet har ikke ansvar for at vurdere den enkelte borgers behov for ydelser. Dette vurderes af borgerens handlekommune, som udfører det personrettede tilsyn. Socialtilsynet tager heller ikke stilling til borgerens egenbetaling, som ikke skal fremgå af tilbuddets budgetter.
Socialtilsynet skal ikke godkende tilbuddenes takster. Socialtilsynet skal derimod påse, at taksten reelt afspejler det serviceniveau, som det enkelte tilbud leverer – eller om der f.eks. er indeholdt uvedkommende udgifter i tilbuddets takst. Socialtilsynet har således ikke hjemmel til at vurdere, om et serviceniveau – og dermed taksten i et givent tilbud – er for høj.
Socialtilsynet skal ikke godkende tilbuddenes regnskaber.
Information om indholdet i det økonomiske tilsyn
I de lysegrønne faner nedenfor kan du læse mere om de enkelte elementer i socialtilsynets økonomiske tilsyn.
Information til tilbud om frister for indberetning
I de gule bokse nederst på siden har vi har samlet en række informationer til tilbud om frister for indberetning af budgetter og årsrapporter. Her kan tilbud også orientere sig om de indholdsmæssige krav til indberetningerne.
Alle godkendte tilbud skal hvert år indberette en årsrapport til socialtilsynet via Tilbudsportalen, jf. § 14 i bekendtgørelse om socialtilsyn.
Årsrapporten skal indeholde en række nøgletal om tilbuddets økonomiske forhold fra seneste årsregnskab samt om tilbuddets sygefravær, personalegennemstrømning, faglige udvikling og evt. forventede større ændringer.
Derudover skal henholdsvis private og offentlige tilbud hver år indsende følgende til socialtilsynet til orientering:
Kommunale og regionale driftsherrer: den kommunale eller regionale revisionsberetning om revisionen af deres regnskab.
Socialtilsynet påser at nøgletallene i årsrapporten er indberettet korrekt, og at der er intern sammenhæng i nøgletallene. Hvis dette er tilfældet, godkender vi årsrapporten på Tilbudsportalen.
Hvis nøgletallene ikke er indberettet korrekt, eller hvis der er manglende intern sammenhæng i nøgletallene, vil socialtilsynet afvise indberetningen. Hvis et tilbuds indberetning afvises, informerer vi tilbuddet om årsagerne til afvisningen, og hvad der skal til for at indberetningen kan blive godkendt.
Frister for indberetning af årsrapporter og årsregnskaber
Tilbuddene skal overholde følgende frister for indberetning af årsrapporter og årsregnskaber:
1. maj for offentlige tilbud og private tilbud med driftsaftale
1. juli for private tilbud
Alle godkendte tilbud skal hvert år indberette et årsbudget til socialtilsynet via Tilbudsportalen, jf. § 16 i lov om socialtilsyn.
Socialtilsynet godkender det enkelte tilbuds budget, hvis følgende tre forhold er opfyldt, jf. § 11 b, stk. 1, nr. 1-3 i lov om socialtilsyn:
Årsbudgettet sikrer den nødvendige sammenhæng mellem den faglige indsats og de afsatte økonomiske ressourcer.
Årsbudgettet indeholder ikke udgifter uvedkommende for tilbuddets virksomhed.
Årsbudgettet giver mulighed for ansvarlig forvaltning af offentlige midler.
Socialtilsynet afviser tilbuddets budget, hvis det ikke opfylder kravene til godkendelse. Hvis et tilbuds budget afvises, informerer vi tilbuddet om årsagerne til afvisningen, og hvad der skal til for at budgettet kan godkendes.
Frister i budgetgodkendelsesprocessen
Tilbuddene skal overholde følgende frister for indberetning af årsbudgetter:
1. oktober for private tilbud
15. november for offentlige tilbud og private tilbud med driftsaftale
Socialtilsynet skal overholde følgende frister for behandling af tilbuddenes årsbudgetter:
Budgetter, der er indberettet inden den 1. oktober, skal være godkendt af socialtilsynet senest den 1. januar med mindre konkrete forhold gør, at det er ikke er muligt.
Budgetter, der er indberettet mellem den 1. oktober og den 15. november, skal være godkendt af socialtilsynet senest 1. april med mindre konkrete forhold gør, at det er ikke er muligt.
Socialtilsynet fører et løbende driftsorienteret tilsyn med tilbuddenes økonomiske kvalitet. Formålet med det økonomiske tilsyn er, jf. Vejledning om socialtilsyn, at sikre:
at de offentlige midler, som kommunerne betaler for tilbuddets ydelser, anvendes efter hensigten,
at tilbud ikke lukker alene på grund af manglende økonomisk bæredygtighed med den usikkerhed det medfører for borgere og kommuner,
at de visiterende kommuner som købere, der skal afholde udgiften, gives mulighed for styring af deres udgifter, og
at tilbuddene får mulighed for at træffe fornuftige økonomiske dispositioner, at kunne udvikle tilbuddene og at kunne agere som de private virksomheder, de for nogles vedkommende er.
I det driftsorienterede tilsyn med det enkelte tilbuds økonomi vurderer socialtilsynet tilbuddets økonomiske bæredygtighed, sammenhængen mellem tilbuddets pris og kvalitet og gennemsigtigheden i tilbuddets økonomi.
Vurderingen af tilbuddets økonomi beror først og fremmest på en vurdering af tilbuddets årsbudget og de økonomiske nøgletal i tilbuddets årsrapport, men også på andre oplysninger om de økonomiske forhold såsom det seneste årsregnskab og revisionspåtegning for private tilbud. Oplysningerne om tilbuddets økonomiske kvalitet sammenholdes altid med den socialfaglige vurdering af tilbuddets kvalitet.
Socialtilsyn Hovedstaden varetager en specialistfunktion, som vedrører tilsynet med tilbud, som indgår i en koncern eller en koncernlignende konstruktion. Vi deler denne specialistfunktion med Socialtilsyn Midt.
Socialtilsyn Midt varetager tilsynet med tilbud, som indgår i koncerner eller koncernlignende konstruktioner med hovedadresse vest for Storebælt, mens Socialtilsyn Hovedstaden varetager tilsynet med tilbud, som indgår i koncerner eller koncernlignende konstruktioner med hovedadresse øst for Storebælt.
Som led i det økonomiske tilsyn med koncerntilbud, skal socialtilsynet føre tilsyn med tilbuddets eventuelle samhandel med den pågældende koncern eller koncernlignende konstruktion. Vi tager udgangspunkt i en koncernnote i tilbuddets årsbudget, når vi udfører dette tilsyn. I koncernnoten har tilbuddet beskrevet de ydelser, som tilbuddet køber af koncernen/den koncernlignende konstruktion.
Socialtilsynet skal vurdere følgende tre forhold som led i tilsynet med tilbuddets samhandel med koncernen/den koncernlignende konstruktion:
Om de tilkøbte ydelser angår tilbuddets drift, og derfor kan indregnes i tilbuddets budget (og dermed i tilbuddets takst)
Om tilbuddet har leveret dokumentation til socialtilsynet, der sandsynliggør, at tilbuddet har modtaget ydelser fra koncernen/den koncernlignende konstruktion, der svarer til det beløb, tilbuddet har betalt til koncernen/den koncernlignende konstruktion
Om samhandlen mellem koncernen og tilbuddet sker på markedslignende vilkår.
Sociale tilbud kan være oprettet som fonde. Socialtilsynet er tilsynsmyndighed for godkendte tilbud, der er oprettet som fonde, jf. § 15 i lov om socialtilsyn.
Socialtilsynet skal godkende vedtægterne for tilbud, der er oprettet som fonde. Socialtilsynet kan godkende vedtægterne, hvis følgende tre kriterier er opfyldt:
Der er en klar adskillelse mellem stifterens økonomi og fondens økonomi.
Socialtilsynet vurderer, at vedtægternes regler om anvendelse af fondens formue ved ophør er i overensstemmelse med fondens formål.
Vedtægterne lever op til § 13 i lov om socialtilsyn.
Socialtilsynet skal desuden godkende væsentlige ændringer af fondes vedtægtsbestemmelser samt sammenlægning eller opløsning af fonde.
Som led i socialtilsynets tilsyn med tilbud, der er oprettet som fonde, fører vi tilsyn med:
om fondens økonomiske dispositioner er i overensstemmelse med vedtægterne og med grundlaget for godkendelsen, og
om fonden efterlever lovgivningens krav om regnskabserlæggelse og revision.
Civilstyrelsen er permutationsmyndighed og skal godkende eventuelle væsentlige vedtægtsændringer samt sammenlægning eller opløsning af fonde efter socialtilsynets forudgående godkendelse.
Socialtilsyn Hovedstaden har i samarbejde med Lundgrens udarbejdet en pjece om socialtilsynets fondstilsyn. Pjecen kan downloades under ”Dokumenter” nederst på denne side.
Til tilbud: Indberetning af årsbudget
Ved indberetning af årsbudget for det kommende regnskabsår skal I som tilbud overholde følgende frister:
1. oktober for private tilbud
15. november for offentlige tilbud og private tilbud med driftsaftale
Indholdsmæssige krav til indberetningen
Hvis tilbuddet består af flere afdelinger, skal I udarbejde et samlet budget for tilbuddet. Derudover kan I udarbejde delbudgetter for de enkelte afdelinger, hvis I finder det nødvendigt af hensyn til takstberegningen eller den økonomiske styring. Socialtilsynet kan også anmode jer om at udarbejde delbudgetter, hvis vi vurderer, at det er nødvendigt for at sikre gennemsigtighed i tilbuddets økonomi.
Hvis jeres tilbud indgår i en koncern eller en koncernlignende konstruktion, skal I udarbejde en koncernnote, hvor tilbuddets samhandel med koncernen skal fremgå. Koncernnoten skal indberettes i budgetskemaet i den særskilte fane ”koncernnote”.
Sådan foretager I indberetningen
I skal benytte Social- og Boligstyrelsens budgetskema til indberetning af årsbudget.
Budgetskemaet kan hentes på Tilbudsportalen under fanen "Budget". I kan også hente budgetskemaet under ”Dokumenter” nederst på denne side.
I budgetskemaet er der faner med henholdsvis budget til offentlige og private tilbud, ejendomsnote, koncernnote og guide til budgetskemaet. Der er også et særskilt skema til specificering af differentierede takster, når der er over fem takster.
Vi anbefaler, at I gennemgår guiden i budgetskemaet grundigt, før I udfylder budgetskemaet.
I skal indberette tilbuddets budget inkl. eventuelle delbudgetter og koncernnote til socialtilsynet via Tilbudsportalen.
Det er Erhvervsstyrelsen, der drifter Tilbudsportalen. Spørgsmål af teknisk og faglig karakter, fx vedrørende upload af budgetskemaet eller de enkelte poster i budgetskemaet, skal derfor rettes til Erhvervsstyrelsens supportlinje.
Læs mere om indberetning og behandling af årsbudgetter
I de to FAQ’er under ”Dokumenter” nederst på denne side har vi svaret på en række hyppigt forekommende spørgsmål. I kan med fordel orientere jer i FAQ’erne, inden I udfylder budgetskemaet.
Til tilbud: Indberetning af årsrapport og årsregnskab
Ved indberetning af årsrapport, årsregnskab og revisionspåtegning for det seneste regnskabsår skal I som tilbud overholde følgende frister:
1. maj for offentlige tilbud og private tilbud med driftsaftale
1. juli for private tilbud
Indholdsmæssige krav til indberetningen
Årsrapporten:Årsrapporten består af en række økonomiske nøgletal, som I skal beregne på baggrund af det seneste revisorgodkendte årsregnskab. På Tilbudsportalens indberetningsside fremgår en mere konkret beskrivelse af de enkelte nøgletal. Her kan I også finde et hjælpeværktøj til at beregne nøgletallene.
Årsregnskabet:Private tilbud skal desuden indsende et revideret årsregnskab med tilhørende revisionspåtegning og revisionsprotokol umiddelbart efter færdiggørelsen af revisionen. Årsregnskabet skal være revideret af en godkendt revisor, som også skal sikre, at nøgletallene i årsrapporten er i overensstemmelse med regnskabet. Revisionen skal udarbejdes med udgangspunkt i bekendtgørelse om revision af regnskaber for private tilbud, foreninger og private virksomheder omfattet af lov om socialtilsyn. Heraf fremgår det blandt andet, at revisionen skal forholde sig til:
Om udgifter til husleje er på markedsniveau
Størrelsen på bestyrelseshonorarer
Prisen/priserne på samhandel mellem koncernforbundne virksomheder
Revisor skal løbende orientere socialtilsynet, hvis der konstateres forhold, som giver anledning til usikkerhed om tilbuddets fortsatte drift.
Socialtilsynet har udarbejdet to tjeklister til henholdsvis private og offentlige tilbud, som I som tilbud bedes videreformidle til jeres revisor. I kan finde tjeklisterne under ”Dokumenter” nederst på denne side.
I kan læse mere om kravene til revision af årsregnskaber i bekendtgørelse om revision af regnskaber for private tilbud omfattet af lov om socialtilsyn. Vi har desuden udarbejdet et informationsbrev til private revisorer vedr. indberetning af årsregnskab og protokollat. I kan finde informationsbrevet under ”Dokumenter” nederst på denne side.
Private tilbud skal desuden indsende årsregnskab med tilhørende revisionspåtegning og revisionsprotokol til socialtilsynets hovedadresse (socialtilsyn@frederiksberg.dk).
Offentlige tilbud skal desuden indsende revisionsberetningen til socialtilsynets hovedadresse (socialtilsyn@frederiksberg.dk).
Når I har indsendt årsregnskab eller revisionsberetning, vil I modtage en kvittering for modtagelse fra socialtilsynet.
Til tilbud: Indberetning af revisionspåtegning på Tilbudsportalen (kun §§ 109 og 110)
Tilbud som drives efter §§ 109 og 110 i lov om social service skal indberette oplysninger om revisionspåtegning af taksterne for det enkelte tilbud på Tilbudsportalen, jf. § 10, stk. 2 i Bekendtgørelse om Tilbudsportalen.