Gå til hovedindhold

Orientering om socialtilsynenes whistleblowerordning

Socialtilsynene er blevet anmodet af Social-, Bolig- og Ældreministeriet om at udsende en orienteringsskrivelse om socialtilsynets whistleblowerordning. I orienteringsskrivelsen opfordrer Social-, Bolig- og Ældreministeriet til, at tilbud og plejefamilier gør anbragte børn og unge, beboere på bosteder, pårørende, medarbejdere og andre relevante fagpersoner opmærksomme på muligheden for at underrette om bekymrende forhold via socialtilsynets whistleblowerordning.

19. sep. 2024

Indhold

    Du kan læse Social-, Bolig og Ældreministeriets orienteringsskrivelse nederst på siden. 

    Socialtilsynets whistleblowerordning

    Borgere, pårørende, medarbejdere og andre kan henvende sig anonymt til socialtilsynets whistleblowerordning, hvis de oplever bekymrende forhold i et tilbud eller en plejefamilie. Henvendelser til Socialtilsynets whistleblowerordning er en central kilde til information om bekymrende forhold i tilbud og plejefamilier og dermed et vigtigt element i socialtilsynets tilsyn. 

    Alle henvendelser til whistleblowerordningen er som udgangspunkt anonyme. Anonymiteten betyder, at socialtilsynet ikke må fortælle tilbuddet eller andre om henvendelsen. 

    Man har som anonym henvender mulighed for at give samtykke til, at socialtilsynet godt må informere tilbuddet eller andre om en eller flere af disse tre oplysninger:

    • at vi har modtaget henvendelsen
    • navnet på den, der har rettet henvendelse
    • dele af henvendelsens indhold eller hele henvendelsens indhold.

    Socialtilsynene vil kun videregive disse oplysninger til tilbuddet eller andre, hvis den der henvender sig til whistleblowerordningen, har givet samtykke til det.

    Socialtilsynet kan uden samtykke fra den, der har henvendt sig til whistleblowerordningen, videregive henvendelsens indhold til en anden offentlig myndighed. Det gælder, hvis vi vurderer, at indholdet er relevant og nødvendigt for den anden myndigheds opgavevaretagelse. Vi videregiver ikke oplysninger om, hvem der har henvendt sig.

    Når man henvender sig til whistleblowerordningen, bliver man ikke part i sagen og får derfor ikke svar fra socialtilsynet om, hvilke tilsynsmæssige skridt henvendelsen har ført til.

    På denne side kan du læse mere om whistleblowerordningen og finde kontaktoplysninger.